Eetstoornissen en eetproblemen

Ook eetstoornissen komen vaak voor bij mensen met autisme. Waarom? Omdat als je geen grip hebt op het leven, je datgene waar je wel invloed op kunt hebben vastgrijpt. Maar er is meer. Mensen met autisme ervaren ook andere lichamelijke sensaties die het eetgedrag kunnen beïnvloeden.

Onzekerheden

Het leven bestaat uit onzekerheden. Je weet nooit of iedereen waar je van houdt gezond blijft, of het vandaag droog blijft of gaat regenen, of je je baan behoudt etc. etc. Dat geldt voor iedereen.

Stel dat je daarnaast niet uitblinkt in sociaal gedrag. Hoewel je je best doet heb je altijd het gevoel dat je er niet helemaal bij hoort. Dit zorgt voor extra onzekerheden waar iemand met autisme mee te maken kan krijgen. Want steeds denk je weer dat jij degene bent die iets verkeerd doet.

De behoefte aan iets waar je wel grip op hebt neemt dan toe. Waar kan je eenvoudig invloed op uitoefenen? Op je eetgedrag. Op hoeveel je sport.

Door Daria Shevtsova op Pexels geplaatst.

Dit zijn over het algemeen geen bewuste processen. Geleidelijk eet je steeds minder en mogelijk sport je ook meer. Hierdoor val je enorm af. Zelf heeft degene met autisme dit mogelijk niet in de gaten, omdat ze het verband niet leggen tussen eetpatroon en leefpatroon. En omdat dit het ene ding in het leven is waar wel controle over is, kom je ook voor een flinke uitdaging te staan om de persoon ervan te overtuigen dat hij of zij iets aan zijn of haar eetpatroon moet doen.

Aan de andere kant zijn er ook personen die juist extra gaan eten, of veel eten en het weer uitspugen of juist niet uitspugen. Allemaal signalen die aangeven dat er iets niet goed gaat.

Mogelijke signalen:

 • Calorieën tellen
 • Veel of juist weinig eten
 • Eten afslaan op feestjes en partijen
 • In korte tijd veel aankomen of veel afvallen
 • Vaak op de weegschaal staan
 • Veel sporten
 • Pillen die de stoelgang op gang helpen slikken
 • Bewust liegen over de hoeveelheid voedsel die genuttigd is

Het is heel moeilijk om met een eetstoornis te stoppen. Hierbij is vaak professionele hulp nodig nodig. En na behandeling blijft het moeilijk om de aangeleerde gedachten de baas te blijven. Een eetstoornis kan nog jarenlang invloed uitoefenen op iemands gedachten.

Eetproblemen

Een eetprobleem hoeft nog geen eetstoornis te zijn. Een voorbeeld van eetproblemen is het hebben van voorkeuren in eten doordat je moeite hebt met bepaalde structuren of kleuren. Dit komt regelmatig voor bij mensen met autisme.

Door de structuur van een bepaalde groente of de geur van een zekere soep kan iemand met autisme bijvoorbeeld al teveel nare prikkels binnenkrijgen waardoor ze hele voedingsmiddelen weigeren te eten. Als dit te ver doorschiet kan het zelfs zo zijn dat iemand al zijn maaltijden samenstelt uit de beperkte dingen die hij of zij wel verdraagt. Veel variatie zit er dan niet in. En dit kan tot lichamelijke klachten.

Voorbeelden:

 • Geen gele dingen willen eten
 • Geen melige dingen als aardappels willen eten
Door Daria Shevtsova op Pexels geplaatst.

Ervaringen

Ook etensgeluiden kunnen, indien ze als vervelend worden opgevat, ertoe leiden dat iemand minder, minder vaak of minder in gezelschap eet.

Daarnaast zijn er de positieve ervaringen. Stel dat je op een geweldig moment een croissantje at, dan kan het zijn dat het croissantje voor jou een speciale rol in gaat nemen en dit jouw lievelingseten wordt. Soortgelijke negatieve ervaringen zorgen er dan weer voor dat je bepaald eten laat staan.

Gevoelige darmen

Iets waar mensen met autisme ook vaker last van kunnen hebben zijn hun darmen. Deze raken sneller geïrriteerd, waardoor het eten van bepaalde voedingsmiddelen of eten in het algemeen een obstakel wordt. De oorzaak hiervan is nog niet geheel duidelijk. Overgevoeligheid? Het niet juist kunnen afbreken van de voeding? Er wordt nog onderzoek naar gedaan.

Hoe verder?

Ga vooral op een positieve manier om met moeilijke eters. Bedenk je maar dat ook zij hier niet bewust voor kiezen. Wees je er daarnaast van bewust dat eetstoornissen en eetproblemen vaak jaren door blijven spelen. Ook al heeft iemand het in de hand, het doorbreken van een gedachtepatroon is lastig.

 • Kijk naar wat iemand wel eet.
 • Zoek naar recepten waarin de favoriete ingrediënten verwerkt zijn.
 • Zoek naar niet eerder geprobeerde levensmiddelen.
 • Houdt een structuur bij waarin minimaal 3 keer per dag een gezonde hoeveelheid eten genuttigd wordt.
 • Probeer met natuurlijke kleurstoffen de kleur van eten te veranderen als dat het probleem is.
 • Zoek ook vooral hulp om je hier verder bij te helpen.