De overgang bij vrouwen met autisme

Bijna iedereen weet wel in meer of mindere mate wat bij vrouwen “de overgang” inhoudt. Soms wordt er nog wel besmuikt gereageerd op de daarbij behorende “opvliegers”, maar over het algemeen is het onderwerp tegenwoordig redelijk bespreekbaar. De opvliegers zijn echter slechts het topje van de autisme-ijsberg.

Waarom een artikel over de overgang?

Omdat er veel minder onderzoek is gedaan naar senioren met autisme dan naar jongeren. Er is op het vlak van autisme en overgang daarom ook nog weinig tot niets gepubliceerd.

Ik heb een klein onderzoek gedaan (en dit is zéker niet wetenschappelijk onderbouwd) naar hoe mijn lotgenoten, vrouwen met autisme in of net vóór of ná de overgang, het een en ander beleven. Onderstaand een aantal van hun bevindingen.

Ik heb het geluk tamelijk veel vrouwen met autisme boven de 40 jaar te kennen. Aan mijn onderzoekje hebben een twintigtal vrouwen belangeloos meegedaan, alle met autisme en alle in de leeftijdsfase waarin “de overgang” een onderwerp zou kunnen worden of zijn.

De voordelen

 • Niet meer menstrueren.
 • Geen anticonceptie meer nodig hebben tegen ongewenste zwangerschappen.
 • Veel vrouwen met autisme vinden menstrueren “vies”.
 • Ook kunnen ze door sensorische overgevoeligheid last hebben van de geurtjes en lichamelijke gevoelens die erbij komen kijken.
 • Je trekt je niet meer zoveel aan van wat anderen van je vinden.
 • Je betrekt niet letterlijk alles altijd meer op jezelf.
 • Je kunt eindelijk een kleinere tas meenemen (er hoeft niet meer zoveel in vanwege “je weet maar nooit”).

De nadelen

 • De hele cyclus van onvruchtbaar worden is heel persoonlijk en voor iedere vrouw anders. Dit zorgt voor onzekerheid, waar je zeker als vrouw op het spectrum last van kunt hebben. Want wat gebeurt er? Krijg je twee opvliegers of houdt het jaren aan? Waar krijg je allemaal last van?
 • Naast dat de overgang een onzeker proces is, heb je er ook geen invloed op. Nog iets wat moeilijk is om te accepteren.
 • Je manier van denken en voelen kunnen anders worden tijdens de overgang. Je kunt stemmingswisselingen ervaren en bent prikkelbaarder.
 • Slapen kan lastig worden door nachtelijke opvliegers. En juist die nachtrust heb je hard nodig om alle prikkels van de dag te verwerken en ook morgen weer met goede moed te beginnen.

Hulp zoeken

Zelf had ik een draak van een overgang. Inclusief opvliegers en stemmingswisselingen. Een beetje vergelijkbaar met de puberteit. Maar waar je in de pubertijd de schuld van alles bij een ander legt, betrek je nu alles op jezelf.

Ik had graag meer informatie gehad over de overgang en hoe ermee om te gaan als je autisme hebt. Informatie op het internet gaat echter over niet-autistische vrouwen. En zelf bij officiële instanties ontbreekt de kennis. Daarom kom ik nu maar met mijn eigen advies:

Mijn advies

De overgang komt. Dat is een vaststaand feit. Het wordt minder “eng” als je je realiseert dat het er aan komt. Verdiep je er in en denk er over na zodat de impact niet groter wordt dan nodig.

Acceptatie is belangrijk. Praat er over met je huisgenoten en je begeleiding. Zij kunnen oplossingen aandragen waar je nog niet aan gedacht hebt.

Zorg er voor dat je serieus genomen wordt, de overgang is ingrijpend.