Bullshit bingo

Als autist krijg je regelmatig interessante, geheel incorrecte gedachten naar je toe geslingerd door mensen die het eigenlijk, stiekem, best wel goed met je voor hebben. Dan blijkt dat jij niet de enige bent die bot kan zijn. šŸ™‚

Ik presenteer u de bullshit bingo voor autisme!

Bullshit bingo voor autisme
Bron: Pensive Aspie

Hieronder zal ik enkele van de in de bullshit bingo genoemde elementen verder uitwerken in de hoop meer begrip te creƫren.

Why label yourself?

Toen ik een goede vriendin vertelde dat ik gediagnosticeerd was met autisme reageerde ze op deze manier. Ze was van mening dat men teveel labeltjes hangt aan aandoeningen. Dat en dat het helemaal niet zo erg met mij gesteld was.

Dat laatste zou je natuurlijk ergens als een compliment kunnen zien: Wat draai jij goed mee in de samenleving. Wat de ander dan niet weer is dat het heel veel moeite en energie kost. Ze zien niet wat er zich allemaal in mijn hoofd afspeelt.

En waarom heb ik behoefte aan het label autisme? Dat heb ik omdat het me helpt mezelf beter te begrijpen. Ik kan nu verklaren waarom ik soms de plank missla in een gesprek, hoeveel moeite ik ook doe. En ik weet waar mijn behoefte aan rust vandaan komt. De kennis geeft me een beter inzicht in mezelf en helpt me om mezelf te accepteren, iets wat hard nodig is als je altijd het gevoel hebt gehad er niet helemaal bij te horen.

Nog een bijkomend voordeel waar het hebben van een labeltje zo belangrijk voor is: je kun er de benodigde zorg mee krijgen. Het label autisme helpt je in contact te komen met de juiste zorgverleners zoals ambulant begeleiders en ervaringsdeskundigen.

I know someone with autism and you look nothing like them

Dat klopt. Jij bent ook anders dan je broer, moeder, oom en beste vriend.

Mijn gedrag heeft twee oorsprongen. Ten eerste heeft ieder persoon een eigen karakter. De een is zorgzaam, de ander ambitieus, de volgende wil alles weten en ga zo maar door. Daarnaast uit ook autisme zich bij verschillende mensen op een andere manier. Iedere autist heeft als het ware een eigen uniek setje van kenmerken die hem of haar autistisch maken (Zie ook de tekst over schakelaars). Daardoor uit autisme zich bij ieder persoon net weer anders.

Maybe if you tried harder?

Zeg je nu dat ik niet hard genoeg mijn best doe? Laat me je even een klein opsomminkje maken van wat ik gedaan heb om ‘erbij’ te kunnen horen:

 • Een sociale vaardigheidstraining (middelbare school)
 • Gesprekken met psychologen
 • Psycho-educatie
 • Mindfullness
 • Rationele effectiviteitstraining
 • Training Persoonlijk inzicht en beĆÆnvloedingsvaardigheden
 • Gespreksgroep voor mensen met autisme
 • Begeleiding op het werk
 • Ambulante begeleiding
 • Kunstzinnige therapie
 • Sporten met mensen met een psychische uitdaging
 • Boeken lezen

En dan mis ik ongetwijfeld nog heel wat dingen die ik ondernomen heb maar niet zo een, twee, drie op kan noemen.

Ik doe hard mijn best om me op een sociaal geaccepteerde manier te gedragen, om jouw gevoelens te interpreteren en me aan te passen aan situaties. Maar dat continue aanpassen vraagt veel van je. Het kost enorm veel energie en zal nooit automatisch verlopen.

Nee, ik denk dat de oplossing van ons beide moet komen: ik doe mijn best en beiden accepteren we elkaar zoals we zijn. We maken ergernissen bespreekbaar zonder beschuldigend te zijn en proberen rekening met elkaar te houden.

Herken jij de in de bullshit bingo genoemde vragen en opmerkingen?

Nu is mijn vraag aan jou: Herken jij wat er in de bullshit bingo genoemd wordt? En kun jij uitleggen waarom de bewering wel of niet juist is. En wat er ten grondslag ligt aan stereotypisch autistisch gedrag?